Minimalizm Nedir?

Home » Genel » Minimalizm Nedir?

 

 

 

 

 

 

Bugünkü konumuz minimalizm. Minimalizm kelimesini her birimiz illa ki bir yerde duymuşuzdur. Konuyla ilgili az çok bir fikre sahibizdir. En basitinden karmaşıklık ve çokluktan uzak durup basitlik ve sadeliğe yaklaşmaktır.

Çoğunlukla insanlar sadece rengini beğendi diye ya da indirime girdi diye hiç ihtiyacı olmadığı halde gördüğü birçok şeyi satın alır. Sonra bu aldıkları şeyler evlerinde çok fazla yer kaplar ve de bir süre sonra bu karmaşıklık onları boğmaya başlar.

Bence minimalizmi başlatan kişiler annelerimiz. Hiçbir şey yokken birden ayağa kalkıp evde olan her şeyi bir çöp gibi görüp atmaya kalkar. Odaya gelir. “Sen bunu kullanıyor musun?” diye sorar. “Evet.” desek de çok inanmaz ve “Ben hiç görmedim.” diyerek lafı yapıştırır. Elinde tuttuğu şey de çöp torbasında yerini alır. Karmaşıklık enerjisini düşürüyordur ve bunu yapınca kendine ayırabileceği zaman daha çok artar. Çok fazla eşya olması insanın zamanını çalar. Onlarla ilgilenmek, temizlemek ya da yerleştirmek bizi yorar. Onlardan uzaklaşmak ise bize zaman kazandırır ve hayatı yaşamak için zevk verir.

Minimalizmin geçmişine bakarsak eğer 1960’lı yıllarda görsel sanatlarda ortaya çıkmıştır. Kazemir Maleviç’in yaptığı bir tablo ile ün kazanmıştır. Daha sonra müzikte ortaya çıkmış ve günümüze gelene kadar birçok alanda kendine bir yer bulmuştur. Fransızca “minimum” kelimesinin türetilmesiyle bu hale gelmiştir. Türkçe’ ye ise sadeleşmek olarak geçmiştir.

Minimalizm Temsilcileri

Carl Andre
Sol Lewis
Donald Judd
Marie Kondo
Barnett Newman
Frank Stella
Dan Flavin

Türk Temsilcileri

Sadi Çalık
İlhan Koman
Tülin Onat
Mürteza Fidan

Minimalizm sadece fiziksel çevrenin karmaşıklıktan kurtulup sadeliğe ve basitliğe ulaşması demek değildir. Minimalizm ruhun dinginliği de demektir. İnsanlar birçok insanla tanışır. Çoğu zaman kendisine iyi gelmeyen, onu yoran, hayat enerjisini düşüren kişilerle konuşmaya devam eder. Minimalizm bu kişilerden uzak durmaktır. Hem fiziksel çevremizde hem de içsel dünyamızda kafamızı karıştıranları azaltmak ve de daha iyi bir yaşama ulaşabilmektir.

Minimalizm Bize Ne Kazandırır?

Zihindeki fazlalıklardan kurtulmamıza sebep olarak daha sakin olmamızı ve huzurlu hissetmemizi sağlar.
Gereksiz harcamalardan kurtularak maddi anlamda daha iyi bir hale geliriz.
Gerçek ihtiyaçlarımızın farkına varırız.
Zaman kazandırır. Kendimize ayırdığımız zaman artar.
Başkalarına ya da başka şeylere ayırdığımız enerji bize kalır.
Doyumsuz hissetmeyi bırakır tatmin hissetmeye başlarız.
Bize engel olan şeylerden kurtularak özgürlüğe ulaşırız.
Hayatımızdaki stresi azaltmamıza yardımcı olur ve daha kaliteli bir yaşama sahip oluruz.

Minimalizmi Hayatımızda Nasıl Uygularız?

Öncelikle eşyalarımızı gözden geçirmeliyiz. Etrafımızda bulunan eşyaları ne sıklıkla kullanıyoruz? En son ne zaman kullandık ya da bu eşyaya ihtiyacımız var mı? Bu soruları sorarak gerekli olup olmadığını anlamalıyız. Sonra bu eşyaları gereklilik durumuna göre elimizde tutabilir ya da satabilir, atabilir ve bağışlayabiliriz. Bunları yaptık ve bitti mi? Tabii ki hayır. Şimdi de sıra alışkanlıklarımıza ve arkadaşlık ilişkilerimize geldi.

Mesela günde kaç saat sosyal medya kullanıyorsunuz? Çok mu? Bu size zarar veren bir şey değil mi? Zamanınızı çalıyor, yapmanız gerekenlerden sizi alıkoyuyor ve veriminizi düşürüyor. Dijital minimalizm yani dijital dünyada sadeleşme; teknolojiyi faydalı işler için kullanıp dijital dünyadaki o bunalmaları ve kaybolmaları azaltmaktır. Bu sayede daha rahat bir yaşamımız olur.

Şimdi gelelim arkadaşlık ilişkilerine. Hayır diyemediğimiz ve diyemediğimiz için de kötü hissettiğimiz kişiler var mı? Etrafınızda sizi zorlayan ve üzen insanlarla mısınız? Bu soruları sorun kendinize ve hayatınızı yoran gereksiz her şeyden uzaklaşın.

Minimalizm zaman zaman ihtiyaçlara göre değişen bir şeydir. Yapacağımız alışverişlerde ve iletişimde bulunduğumuz insanlarda daha bilinçli davranmalıyız. Minimalizmin bize olan yararlarını yukarıda saydım. Umarım her birimiz bir şeylerin farkına varır ve hayatımızı daha minimal bir hale getirebiliriz.

Posted on
Bu sitedeki bilgiler tavsiye niteliğinde olup tedavi amaçlı değildir. Uygulamaların sorumluluğu site sahibine ait değildir. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir hekime danışınız.Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur. Sadece bilgilendirme amaçlı paylaşılmış yazılardır.