Sınav Kaygısı

Home » Genel » Sınav Kaygısı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sınav kaygısı her sene öğrencilerin yaşamak zorunda kaldığı her anlamda onları kötü etkileyen bir durumdur. Öğrenilen bilgilerin sınav esnasında hatırlanmamasına ve etkili bir şekilde kullanılmamasına sebebiyet verir. Öğrencilerin sınava yüklediği anlama bağlı olarak bu durumun hissedilme ve görülme etkisi artar. Başarıyı düşüren korku, endişe ve kaygı durumudur.

Sınav Kaygısının Nedenleri Nedir?

Mükemmeliyetçi bakış açısı
Rekabetçi kişilik yapısı
Aile ve çevresinin baskı göstermesi
Sınava yeterince hazırlanmamak
Ders yükünün fazla olması
Öğrencinin doğru bir çalışma stratejisinin olmaması
Öğrencinin daha önceki başarıları ve başarısızlıkları
Gerçekçi olmayan düşünce kalıpları
Sınavı hayattaki tek başarı kriteri olarak görmesi

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı yaşayan kişiler zihinsel, duygusal, davranışsal ve fiziksel birçok belirti gösterir. Bunlar;

Öz güven eksikliği
Sürekli kendini eleştirme
Sınav esnasında ya da öncesinde kötü bir şey olacak korkusu
Dikkat ve konsantrasyon eksikliği
Endişe
Sinir ve öfke
Depresif ve panik ruh hali
Sürekli ağlama isteği
Başarısızlık korkusu
Çalışma konusunda isteksizlik
Dikkatsizlik
Unutkanlık
Sınavla ilgili konuşmak istememe
Yorgunluk ve halsizlik
Mide ve bağırsak problemleri
Baş ağrısı
Terleme
Tedirginlik
Uyku düzensizliği
Yeme bozukluğu

Sınav Kaygısının Oluşmasına Sebebiyet Veren Düşünceler Nelerdir?

Sınava ne gerek var?
Bu bilgiler ne işimize yarıyor?
Sınavda başarısız olacağım.
Konular yetişmeyecek.
Sınava hazırlanmak için yeterince vaktim yok.
Sınav kötü geçecek.
Hiçbir şeyi anlamıyorum.
Ailemi üzeceğim.

Yukarıda yazdığım düşünceler öğrencinin kaygı hissetmesine neden olur. Olumsuz düşünceler yerine olumlu düşünceler düşünmeye çalışmak öğrenciye daha iyi gelir. “Başarısızlık dünyanın sonu değil. Yapabileceğimin en iyisini yapacağım. Yeterli zamanım olmasa da olan zamanımı daha etkili bir şekilde kullanacağım. Başarısız olmak tembel ya da beceriksiz olduğum anlamına gelmez. Başarısızlık ailemin bana olan sevgisini azaltmaz.” Bu gibi düşünceler kaygıyı azaltmaya yardımcı olur ve başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.

Sınav Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Her duyguda ve olayda olduğu gibi yaşanılan bu durumu kabullenmek ve tanımaya çalışmak çok önemlidir. Yaşanılan kaygının temelinde ne olduğu ve hangi durumda daha fazla ortaya çıktığı bulunmalıdır. Öğrencinin olumsuz duyguları ve düşünceleri yeniden sorgulanmalı, farklı bir bakış açısıyla yeniden irdelenmelidir. Öğrencinin kendini yeterli ve yetersiz bulduğu alanlar bulunmalı ardından da gelişimin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Nefes egzersizleri, gevşeme çalışmaları, dikkat ve odak toplama teknikleri öğrenilmeli ve kullanılmalıdır.

Sınav öncesinde dengeli beslenmeye ve yeterli uyku almaya özen gösterilmelidir. Zaman yönetimine önem verilmeli, sınav çalışmaları son güne ya da geceye bırakılmamalıdır. Kriz anında ne yapılması gerektiği öğrenilmelidir. Sınava boş mide ile gidilmemelidir.

Sınav esnasında ise olumsuz duygu ve düşünceler gelirse onlar yerine olumlu düşünce alternatifleri bulmaya çalısın. Bildiğiniz rahatlama tekniklerini kullanın. Sınav bittiğinde kendinizi ödüllendirin. Sınavdaki eksikliklerinizi bulun ve onları gözden geçirerek gelecekte bunlarla ilgili neler yapabileceğinizi planlayın.

Aileler Neler Yapmalıdır?

Aileler çocuklarını başkaları ile kıyaslamamalıdır. Çocuğun aldığı sonuçlara yönelik olumsuz yorumlarda bulunmamalıdır. Çocuğa karşı baskı kurmamalıdır. Sınav başarısının iyi bir evlat olmakla ilgili olmadığını çocuğa her daim söylemeli, başarısızlık sonucunda çocuğa olan sevginin azalmayacağına dair güveni çocuğa aşılamalıdır. Sonuç ne olursa olsun her daim onun yanında olmalı ve bunu ona hissettirmelidir.

Öncelikle kendime ve diğer tüm öğrencilere söylemek istediğim şeyler sınavın dünyanın sonu olmadığı, sağlığımızın ve varlığımızın her şeyden daha önemli olduğu, hayatın bir bilinmez olduğu ve neyin neden olduğunu şu an öngöremesek de gelecekte bunu daha iyi anlayabileceğimizdir. Şu an kötü gözüken yarın iyi gözükebilir. Bunu aklımızdan çıkarmamalıyız.

Posted on
Bu sitedeki bilgiler tavsiye niteliğinde olup tedavi amaçlı değildir. Uygulamaların sorumluluğu site sahibine ait değildir. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir hekime danışınız.Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur. Sadece bilgilendirme amaçlı paylaşılmış yazılardır.